zondag 28 oktober 2012

cupcakes haken

Cupcakes haken

Veritas cupcakes haken

Benodigdheden
  • Glaskatoen (100% katoen, ca. 280 m / 50g): wit, lichtgeel, rood, lichtblauw, roze, lichtgroen en roodbruin (bolletjes van 50g of restjes)
  • Haaknaald nr. 2
  • Wat watten voor de vulling
  • Verschillende pareltjes of kraaltjes
  • 1 borduurnaald
Werkwijze

Haak stokjes en vasten. Begin elk rondje met 2 lossen (bij vasten met 1 losse) en eindig met 1 halve vaste in de losse waarmee je bent begonnen. Maak 3 lossen en sluit ze met 1 halve vaste tot een ring. Haak er nog 8 vasten in (=1e toer). Ga dan als volgt verder:
2e toer: in elke vaste 2 stokjes haken (=16 steken)
3e toer: elk stokje verdubbelen (=2 stokjes op elke plek waar je insteekt) = 32 steken
4e en 5e toer: vasten, zonder meerderen
6e, 7e en 8e toer: stokjes, zonder meerderen
9e-14e toer: vasten, zonder meerderen
Neem na de 9e toer een andere kleur katoen. Haak dan telkens de 4e en 5e steek samen, tot het gat dicht is (= ca. 9 toeren). Stop er eerst vulwatten in. Haak voor gestreepte cupcakes na de 9e toer telkens 2 of 3 toeren in afwisselende kleuren.

Rand van het 'slagroomhoedje'
De gekartelde rand maak je zo: haak eerst 1 toer vasten; haak in de volgende toer in de 1e vaste * 1 vaste, 1 stokje en 1 vaste en in de volgende vaste 1 halve vaste *. Vanaf * herhalen tot de ring is gesloten. Je kunt ook 1 toer vasten haken.

Afwerking

Versier de cupcakes met pareltjes of kraaltjes. Zet voor de kers en de aardbei met rood 3 lossen op, die je met 1 halve vaste tot een ring sluit. Haak er 15 vasten in. Maak ca. 10 toeren met vasten. Haal ten slotte de draad door alle steken, stop wat vulwatten in het vruchtje en naai de opening dicht. Borduur gele en groene puntjes op de aardbei. Haak het aardbeiblaadje met vasten en stokjes. Zet met lichtgroen 6 lossen + 1 keersteek op en haak er * 2 vasten,2 stokjes, 2 vasten * aan. Vanaf * 1 keer in tegengestelde richting herhalen. Naai het blaadje samen met de aardbei op de cupcake. Zet voor het bloempje drie lossen op, die je met een halve vaste tot een ring sluit. Haak er 9 vasten in. * Haak 9 kettingsteken en bevestig ze met 1 halve vaste in de volgende vaste *. Vanaf * herhalen tot de krans van bloemblaadjes is gesloten. Naai het bloempje boven op de cupcake en borduur er kraaltjes omheen. De kleurstelling op de foto is geen must: je mag er gerust van afwijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten